Conditii de deschidere a unei Societati cu Raspundere Limitata

Sa ai propria firma este o provocare, dar si beneficiile pot fi considerabile. In primul rand, fondatorul va lua toate deciziile importante in firma. In al doilea rand, acesta va lucra dupa propriile reguli, stabilindu-si singur ritmul de lucru. In al treilea rand, isi va putea stabili singur echipa. Lista cu beneficiile pe care le are fondatorul unei firme poate continua. Daca va aflati la momentul in care ati decis ca trebuie sa aveti propria firma, citind in continuare veti putea afla cum se poate infiinta un SRL in 2016.

Ce este un SRL?

infiintare-srlSocietatea cu raspundere limitata este o persoana juridica ce se poate constitui, potrivit art. 5, alin (1) din  Legea nr. 31/1990, prin contract de societate si statut, dar “si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul”- art. 5, alin (2). Un SRL este o forma legala de societate, care are o raspundere limitata fata de asociatii acesteia si fata de legislatia din tara noastra, recomandabil a se infiinta cu asociat unic sau un numar mic de asociati.

 

Etapele de parcurs in vederea deschiderii unui SRL

 

1. Stabilirea obiectului de activitate

Obiectul de activitate se alege potrivit clasificarii din Codul CAEN, actualizat in 2015. Se vor stabili obiectul(domeniul) principal de activitate si obiectele secundare de activitate. Dupa constituirea SRL-ului, obiectul principal de activitate ar trebui sa reprezinte un procent substantial din intreaga activitate desfasurata. Se recomanda o atentie sporita la alegerea codurilor CAEN corespunzatoare. Exista coduri unice, iar in aceasta situatie nu pot fi mentionate si obiecte secundare de activitate. De exemplu: activitati de contabilitate si audit financiar sau producerea produselor farmaceutice. De asemenea, exista si coduri interzise. In acest sens, niciunei persoane nu i se permite sa desfasoare o activitate ce consta in fabricarea explozivilor.

La infiintare SRL, taxa de baza acopera 5 coduri. Pentru fiecare grup de alte 5 coduri se plateste o taxa suplimentara.

2. Verificarea disponibilitatii si rezervarea denumirii societatii

Aceasta etapa este deosebit de importanta pentru momentul in care initiati procedura de deschidere a unei societati cu raspundere limitata. La modul ideal este sa stabiliti cel putin trei posibile denumiri ale SRL-ului, in ordinea in  care le preferati. Va recomandam sa verificati disponibilitatea denumirii firmei aici: https://portal.onrc.ro. Platind o taxa, veti putea face rezervarea denumirii firmei la Registrul Comertului.

3. Stabilirea sediului firmei

La stabilirea sediului firmei nu conteaza daca sunteti sau nu sunteti proprietar al spatiului. Va puteti stabili sediul social in locuinta proprie sau la o alta adresa. Ca paranteza, incepand cu ianuarie 2016, se modifica procedura de plata a impozitelor pe locuinte, potrivit noului Cod Fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 cu modificari ulterioare.

Astfel, impozitul pe cladirile detinute de persoane fizice este stabilit in functie de scopul utilizarii cladirii respective si nu in functie de calitatea de proprietar persoana fizica.

La stabilirea sediului social al firmei se va incheia un contract de comodat sau de inchiriere, intre proprietarul imobilului si viitoarea firma (pe baza rezervarii denumirii de la Oficiul National al Registrului Comertului). Pentru incheierea contractului este nevoie de o copie de pe actul de proprietate al persoanei fizice sau juridice care va pune la dispozitie imobilul in vederea stabilirii sediului social al firmei si de acordul vecinilor si al Asociatiei de proprietari, daca sediul social este stabilit intr-un apartament.

4. Redactarea Actului Constitutiv

Importanta Actului Constitutiv rezida, printre altele, din faptul ca reglementeaza obiectul principal de activitate al firmei, obiectele secundare ale acesteia, obligatiile si drepturile asociatilor si administratorului, modalitate de lichidare sau dizolvare a societatii comerciale si participarea asociatilor la pierderi si beneficii. Este indicat ca Actul Constitutiv al firmei sa fie redactat de persoane specializate in domeniu. Vor fi date declaratii pe proprie raspundere din care sa rezulte ca asociatii si administratorul firmei nu au antecedente penale si sunt in masura sa indeplineasca aceste calitati.

5. Depunerea capitalului social la banca

Urmatoarea etapa consta in depunerea capitalului (minim pentru SRL: 200 RON) intr-un cont special de “capital social”. De la banca veti obtine si documentele de care veti avea nevoie ulterior (chitanta pentru banii depusi, extras de cont, etc).

6. Specimen de semnatura

Persoanele care vor detine calitatea de administrator in firma, vor da specimen de semnatura in fata unui notar public.

7. Depunerea actelor si inregistrarea la Registrul Comertului

Dosarul cu toate actele necesare se depune la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul in a carui raza se va afla sediul societatii, in vederea inmatricularii societatii. Un judecator delegat de Tribunalul teritorial va verifica daca actele deduse sunt legale si va dispune autorizarea inmatricularii societatii.  Ulterior, se va plati taxa de inregistrare a firmei si tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

8.Ridicarea actelor

De la Registrul Comertului se elibereaza Certificatului de inregistrare a firmei, Hotararea tribunalului judecatoresc de pe langa Oficiul National al Registrului Comertului si Certificatul constatator – documente ce atesta infiintarea firmei.

Confectionarea stampilei societatii, deschiderea contului bancar, intrarea in posesia tipizatelor necesare, reprezinta pasii pe care trebuie sa ii faceti ulterior. De asemenea, in termen de 30 de zile de la data infiintarii societatii, se va depune declaratia de inregistrare fiscala  la Administratia Financiara competenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *