Conditii de autorizare pentru PFA

Infiintare PFAActivitatea persoanelor fizice autorizate (PFA) din Romania este reglementata de OUG Nr. 44 din 16 aprilie 2008, modificata si completata de  OUG Nr. 38/2009, OUG Nr. 46/2011 si de Legea Nr. 4/2014. Infiintarea unui PFA este, fara indoiala, cea mai usoara modalitate prin care o persoana isi poate deschide si desfasura o afacere in conditiile legii. Pentru alte forme juridice vizitati portalul ActeFirma.ro.

Potrivit art. 3 din OUG Nr. 44/2008 actualizata „In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.”

O persoana fizica autorizata poate sa desfasoare activitati economice in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa, dupa cum urmeaza:

  • a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
  • b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

Infiintare PFA poate fi realizata intr-un timp foarte scurt, de catre persoane care au varsta de peste 18 ani, nu au comis in trecut infractiuni financiare si au cunostintele si calitatea necesara pentru desfasurarea unor activitati economice. De asemenea, pentru infiintarea PFA este nevoie ca persoana care doreste acest lucru sa detina un sediu profesional si sa declare pe proprie raspundere ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru functionare.
Dreptul de folosinta a imobilului in care va fi stabilit sediul profesional va fi dovedit cu certificatul de inchiriere sau contractul de vanzare-cumparare. Aveti in vedere ca, in caz de insolventa, persoana fizica autorizata  raspunde si cu averea proprie.

Etapele pe care trebuie sa le parcurgeti pentru infiintare PFA

Mai intai va trebui sa completati o cerere pentru verificarea disponibilitatii firmei si a rezervarii firmei. Pe aceeasi cerere va trebui sa treceti, in ordinea preferintelor, trei denumiri – numele scris in intregime sau numele si initiala prenumelui, la care adagati sintagma „persoana fizica autorizata” sau PFA. Ulterior, va trebui sa obtineti dovada taxei de registru.
Pasul urmator consta in depunerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului. De asemenea, la Tribunalul  din judetul in care solicitatul isi are sediul, se va depune autorizatia de functionare. Potrivit Art. 11 din OUG Nr. 44 din 16 aprilie 2008, „(2) Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare si, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni este de 3 zile lucratoare, respectiv 5 zile lucratoare, calculat de la data inregistrarii cererii sau, dupa caz, de la data completarii cererii cu documentele solicitate”.  Taxele aferente cererilor se vor plati tot la Registrul Comertului.
De asemenea, se va intocmi un dosar cu documentele ce sunt necesare pentru sustinerea cererii. Acestea sunt urmatoarele: copie dupa un act de identitate (CI sau pasaport); copie dupa un document care atesta dreptul de folosinta al sediului profesional (contract de inchiriere, comodat etc); o declaratie pe proprie raspundere potrivit careia sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de lege; copii ale unor documente ce atesta pregatirea profesionala a persoanei, dar si dupa diplome, certificate sau adeverinte care dovedesc absolvirea unei institutii de invatamant. Potrivit Art. 11, OUG Nr. 44 din 16 aprilie 2008, “(3) Daca documentele depuse in sustinerea cererii sunt incomplete, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal va dispune prin rezolutie motivata acordarea unui termen de maximum 15 zile pentru completarea acestora.

 

Termenul va fi comunicat solicitantului fie pe loc, daca este prezent, fie prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. In toate cazurile se vor indica documentele care urmeaza sa fie depuse pana la termenul acordat. La cererea motivata a solicitantului, termenul de 15 zile poate fi prelungit”.
Considerand ca ati infiintat PFA, este important sa aveti in vedere ca potrivit OUG Nr. 46/2011, care modifica si completeaza articolul 17 din Ordonanta de Urgenta nr. 44/2008, PFA poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *