Ce este SRL-D

 Etapele de infiintare ale unei Societati cu raspundere limitata – Debutant

Sa infiintezi o societate cu raspundere limitata nu presupune parcurgerea unor etape greoaie in contextul actual. In Romania, intreprinzatorii  fac primul pas in lumea afacerilor infiintand un SRL.

Intreprinzatorilor debutanti le este oferita sustinere legislativa  tocmai pentru a putea demara mai usor o afacere. Pentru ca vorbeam despre legislatie, amintim in acest context de OUG Nr. 6/2011, Legea nr. 97/2014 privind modificarea si completarea OUG Nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri si de HG nr.

679/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 654 din 28 august 2015.

Ce este SRL-D?

Infiintare SRL-DSocietatea cu raspundere limitata – Debutant este o intreprindere infiintata in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti. Programul fundamentat de OUG Nr. 6/2011 vizeaza, potrivit art.5, “(a) acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand

cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.”

Cine poate infiinta un SRL-D?

Potrivit Art. 2, OUG Nr. 6/2011, putea sa infiinteze un SRL- D o persoana cu varsta de pana la 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in registrul comertului.

Aceasta dispozitie a fost eliminata de Legea nr. 97/2014 si, in prezent, infiintare SRL-D este recomandata tuturor persoanelor care isi deschid prima afacere, indiferent de varsta – conditia este ca persoana sa nu mai fi avut o afacere in Romania sau in Uniunea Europeana, iar in acest sens se va da o „declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor de debutant in afaceri”.

De asemenea, OUG nr. 6/2011 stabileste conditiile de participare in cadrul programului de accesare a creditelor nerambursabile de pana la 10.000 de euro, insa prevede si obligatii referitoare la statutul microintreprinderii pentru care se acorda creditul.

Etapele infiintarii unui SRL-D

1. Verificarea disponibilitatii si rezervarea denumirii societatii

Rezervarea denumirii pentru SRL-D o veti face la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care va fi stabilit sediul social al firmei. Pentru o reusita si pentru a nu mai pierde timp in care sa cautati o alta denumire de firma, in situatia in care cea dorita nu este disponibila, mergeti cu o lista pe care treceti aproximativ 10 variante de nume.
2. Stabilirea sediului social

Asemenea situatiei in care se deschide un SRL, la stabilirea sediului firmei nu conteaza daca sunteti proprietar sau nu al spatiului si, prin urmare,  va puteti stabili sediul social in locuinta proprie sau la o alta adresa. La stabilirea sediului social al firmei se va incheia un contract de comodat sau de inchiriere, intre proprietarul imobilului si viitoarea firma (pe baza rezervarii denumirii de la Oficiul National al Registrului Comertului).

Daca sediul social va fi stabilit intr-un apartament veti avea nevoie si de acordul vecinilor si al Asociatiei de proprietari.
3. Completarea si incheierea contractului de comodat si a actului constitutiv

Aveti in vedere ca nu este permis sa alegeti coduri CAEN din mai mult de 5 grupe CAEN.
4.  Depunerea capitalului social la banca

Deschiderea unui cont de capital social se realizeaza la orice banca veti mergi, in cel mai scurt timp. Este necesar sa deputeti capitalul social, insemnand 200 RON.
5. Depunerea actelor si inregistrarea la Registrul Comertului

Dupa depunerea capitalului social la banca, se merge din nou la Registrul Comertului cu chitanta care face dovada platii, Actul Constitutiv, contractul de comodat si copie de pe actul de proprietate, si se completeaza formularele necesare dosarului de infiintare. Astfel, dosarul completat se va depune la ghiseul destinat primirii acestuia.
6. Ridicarea actelor

De regula, in situatia in care nu sunt sesizate ilegalitati la dosar, actele oficiale se pot ridica in 3 zile de la Registrul Comertului.

De asemenea, la 30 de zile dupa infiintare, trebuie sa se trimita un e-mail cu o copie a Certificatului de Inregistrare si o notificare scrisa, semnata si stampilata, la Oficiul teritorial de care apartine noua firma, pentru a se instiinta Directia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.
Pentru infiintarea unui SRL-D nu se platesc taxe de inmatriculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *